Als je een beetje bekend bent in het fitness wereldje heb je de term crossfit vast wel een keer voorbij horen komen. Voornamelijk vanwege het feit dat mensen die aan deze fitnessvorm doen er niet over op kunnen houden. Maar wat is crossfit nou eigenlijk? Wat doe je bij crossfit? En wat maakt het zo verslavend? Je leest het in dit blog!

Crossfit

 

 

Wat is crossfit?

Wat is crossfit nou eigenlijk en waar staat het voor. Het antwoordt is vrij simpel, het zit namelijk al verwerkt in de naam. Crossfit is een vorm van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineren (jup dit had je ook kunnen lezen op Wikipedia). De bedoeling hierbij is om binnen relatief korte tijd op een gevarieerde manier oefeningen op hoge intensiteit uit te voeren.

 

 

Dat klinkt allemaal vrij deftig en moeilijk maar een gebruikelijke training van crossfit ziet er als volgt uit: warming up, technische oefening, waarbij je probeert een bepaalde oefening technisch goed uit te voeren en de WOD.

De WOD ofwel de workout of the day is een set oefeningen die je zo snel mogelijk of binnen een bepaalde tijd zo vaak mogelijk uit te voeren. Deze kan je op drie manieren uitvoeren. Je kan ze RXen, ofwel op topniveau uitvoeren voor goed getrainde atleten. Je kan ze scalen, ofwel de workout afstemmen op je eigen kunnen door bijvoorbeeld het gewicht te verlagen. Of je kan er voor kiezen om de workout niet te doen (geloof me, scheelt je een hoop spierpijn).

Workout of the day meme

 

 

Aan het einde van de WOD schrijf je je eigen resultaten op een whiteboard, bijvoorbeeld je eindtijd. Dit is juist waarom crossfit nou zo verslavend is. Er zit een competitie element in je fitness workout waarbij je niet zozeer tegen anderen aan het strijden bent maar meer tegen jezelf om een zo goed mogelijke tijd neer te zetten. Daarbij is de sport zowel conditioneel als mentaal zwaar. Je moet jezelf pushen. Kunst hierbij is bijvoorbeeld met scalen het jezelf niet te makkelijk te maken en niet te moeilijk. Kies een gewicht waarvan je weet dat je de oefening kan volbrengen maar je het lekker zwaar gaat krijgen.

Een ander verslavend element is het verder willen komen met bepaalde oefeningen. Zoals eerder vermeld worden er oefeningen van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek gecombineerd. Hierbij heb je te maken met technisch moeilijke oefeningen die niemand maar dan ook niemand in één keer helemaal goed uitvoert. Deze vragen om erg veel oefening, techniek onder de knie krijgen en vervolgens langzaam het gewicht of de intensiteit verhogen. Het doet een beetje denken aan een video game waar je moet werken om level up te komen.

 

Simba Crossfit Meme
Always talk about crossfit